Foto para:  Jordi Carrió

Jordi Carrió

"És la memòria de qui et llegeix que dóna sentit al que escrius"
de Els dies que vindran
 

7 poemes a Tàpies

Marc Cuixart / Murtra edicions

Novembre 2007

Poemes: Jordi Carrió

Gravat: Antoni Tàpies

Pòrtic: Feliu Formosa

Disseny gràfic: Enric Satué

 

1

Una mà sàvia extreu del caos estímuls per al poeta. Del magma que emergeix d’uns territoris i uns temps remots –i que constantment es concreta en símbols cada vegada més propers- en surt també aquest oscil·lar entre el no-res i l’escomesa conta el no-res. Allò que fa molts anys ens va permetre d’explicar-nos un món que ja existia dins les nostres profunditats més íntimes es fusiona amb allò que ara ens obre noves portes al futur.

2

Un anar i tornar. Amb el mot que culmina. Com el pintor que té al terra, davant seu, la superfície d’on anirà sorgint el seu univers, i va i ve, avança i retrocedeix, s’enretira i s’apropa, juga amb l’atzar sense excloure el càlcul, així mateix la fam d’absolut del poeta indaga en uns resultats que el fan arriscar-se a obrir camins nous amb el peu nu i la mà oberta. Punts de partida per al mot necessari, imprescindible.

3

Entre el metafòric i el matèric, s’arriba a la conjunció capaç de dur-nos sempre més enllà en l’amor, a mort.

Feliu Formosa (pòrtic)

 


Acte de presentació a la Fundació Tàpies (5/11/2007)

 

Marc Cuixart, Jordi Coca i Jordi Carrió: parlaments. Emmanuel Doerr (per Heike Van Lawick), D. Sam Abrams, Mostafa Shaimi, José Corredor-Matheos, Anna Bonet (per Pere Verdaguer), M. Sofia Chiaraviglio i Minoru Shirahishi: lectura dels poemes en alemany, anglès, àrab, castellà, francés, italià i japonés.

 

 


 

Tenim fam d'absolut
Antoni Tàpies 

[02'18"] Muntatge projectat a l'acte de presentació en base a les tres cites que obren el llibre (de Laotsé, Plotí i Tàpies)  i als fragments del documental "Tàpies", 
dirigit per Gregory Rood el 1990 i produit per la BBC i TVE a Catalunya, i del documental "AT, Alfabet Tàpies" dirigit per Daniel Hernàndez el 2004 i produit per Barcelona Multimèdia, Alea Televisió i Televisió de Catalunya, TVC:

 

Paraules d'agraiment pronunciades a l'acte de presentació de 7 poemes a Tàpies a la Fundació Tàpies el 5 de novembre de 2007:
 
Gràcies !
 

A Marc Cuixart, amic sempre, i editor a estones, que ha conduït el projecte fins aquest port (i amb ell...)

A Feliu Formosa, grandíssim poeta, i amic generós, pel seu Pòrtic que després llegiré en nom seu.

A l’amic Enric Satué pel disseny de la publicació i per aquest magnífic 7 poemes a Tàpies, pura poesia gràfica.
   
A les i els poetes que han portat els 7 poemes a les seves respectives llengües: Heike Van Lawick (alemany), Sam Abrams (anglès), Mostafa Shaimi (àrab), José Corredor-Matheos (castellà), Pere Verdaguer (francès), M. Sofia Chiaraviglio (italià) i  Mercè Altimir i Minoru Shiraishi (japonès). Per mí tot un privilegi.

A Pilar Lloret i Jordi Rosés d’edicions Murtra per l’estampació del gravat i la co-edició de la carpeta i a Mireia Vidal-Conte com assistent d’edició.

A Anna Bonet, per la lectura d’Amor a mort en Francés i al professor Em-manuel Doerr per la lectura de La contemplació del mur, oda a Antoni Tàpies, en alemany, aquí, tot seguit.
   
A l’estimat Jordi Coca per les seves paraules d’ara i a Miquel Tàpies i Teresa Barba pel seu valuós recolzament.

Finalment, permeteu-me fer dos agraïments més explícits a  Antoni Tàpies.

1.El primer un agraïment col·lectiu:

Per raons de trista actualitat abans de parlar-vos molt breument del que és per mi l’obra de Tàpies vull destacar un tret de la seva personalitat que el porta sempre de l’impuls ètic al compromís cívic en la defensa de les llibertats.
El fet és que, com va fer amb els Premis Octubre de l’any 1974, ara mateix, novament, Tàpies ha fet costat a l’incansable amic Eliseu Climent i ha donat una obra per fer front (amb les seves reproduccions litogràfiques) a la sanció de 300.000 € imposada pel “Gobierno Valenciano” a Acció Cultural del País Valencià en una qüestió que afecta tota la comunitat cultural catalana: la prohibició de l’emissió de tv3 al País Valencià. (A la web d’Acció Cultural trobareu com fer arribar la vostra contribució solidària a 10 euros la reproducció.)  Gràcies, Antoni.

2. El segon, un agraïment personal:
 
Crec, com Antoni Llena, que el poder d’atracció de l’obra de Tàpies és un misteri. L’obra i els escrits d’Antoni Tàpies han influït la meva educació estètica i ètica, la meva sensibilitat al llarg de molts anys. Com descriure aquesta experiència continuada? Ho faré per aproximació, amb una enfilada de paraules naturalment imprecises. La contemplació de l’obra de Tàpies, per exemple, la contemplació de “Dietari” (les 5 pintures de grans dimensions presentades l’any 2004 a l’exposició «Tàpies en perspectiva» del MACBA) és per a mi una autèntica experiència vital la naturalesa de la qual escapa a tot procés interpretatiu:

impacte físic  Π inquietud  Π emoció  Π coneixement

Aquest és el camí que porta de la visió primera al pensament. El pensament és l'única possessió segura que tenim, diu Steiner. Doncs bé: Antoni Tàpies ha influït decisivament en la meva manera de pensar i de ser. Gràcies.

jordi carrió