Foto para:  Jordi Carrió

Jordi Carrió

"És la memòria de qui et llegeix que dóna sentit al que escrius"
de Els dies que vindran
 

La Pell del Mur

Cultura|s / La Vanguardia

Gener 2007

Pórtic: Moisés Broggi

Poema: Jordi Carrió

Fotografies: Jordi Calafell

 

 

Es aquí on va sobrevenir la deflagració. La pluja es va endur la sang i els plors dels innocents. Resten aquests amples esvorancs al mur, els replecs de la pedra adolorida a les hores de més ombra. Tornes a passejar el didal dels dits per la pedra fendida, però ja no ets el noi que feia jocs al fil d’un lloc que no sabies tan ple de dol.

Ara en saps els noms. Amb els anys has après a acaronar la pell del mur amb la mirada, la pell del mur com un lament ofert al tacte, la pell del mur on s’amaga el darrer espant, on el senyal de la mort perdura, la pell del mur que enllà de la son, la gana i el fred que ja no compten, que enllà de la infàmia i el triomf de la metralla, els fa immortals.

Amb els anys has après a acaronar la pell del mur amb la mirada i alguna cosa d’ells és molt a prop teu.

Jordi Carrió


Foto: Arxiu fotogràfic de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

30 de gener de 1938

 

La pell del mur és un crit clamorós contra la guerra.

La guerra, de sempre, no ha estat més que el crim organitzat. Però amb la salvatgeria dels bombardeigs sobre les ciutats obertes, l'atrocitat passa de mida. Així ens ho mostren els cossos destrossats dels pobres infants que es trobaven aquel dia fatídic a la plaça de Sant Felip Neri.

Aquesta tècnica abominable va ser assajada sobre Barcelona per l'exèrcit vencedor. Després, durant la Segona Guerra Mundial, tots la van seguir. L'objectiu, deien, era desmoralitzar la població; com si no n'estigués prou, de desmoralitzada.

Això, però, fou sols el començament. Ara, de seguir pel camí dels bombardeigs indiscriminats i amb els explosius disponibles, es pot arribar fàcilment a la destrucció total.

Ens fan falta, doncs, més crits clamorosos contra l'atrocitat, crits com el que teniu a les mans.


Moisés Broggi